Τι συμβαίνει με την ενέργεια όταν αθλούμαστε;
Για να έχουμε καλύτερη υγεία, είναι σημαντικό να αθλούμαστε, όχι απαραίτητα σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά απλά και μόνο για να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση. Συχνά, ωστόσο, παρά τον σωστό τρόπο ζωής, όταν αθλούμαστε έχουμε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και την ανάγκη ανάκτησης αυτής της ενέργειας μετά από τη σωματική καταπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο οι βιταμίνες, όσο και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την ενέργειά μας.
Σωματική άσκηση & Ενέργεια
Γενικά, τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθούν στην πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στις ιδιαίτερα αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις για την αναπλήρωση ενέργειας μετά την άσκηση. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με βάση τις ανάγκες μας και σύμφωνα με τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, ενώ πρέπει να αποφεύγονται επίσης συνθέσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Ποιά συμπληρώματα διατροφής είναι καλό να καταναλώνουμε για την παραγωγή και την αναπλήρωση της ενέργειας;
Ποιά είναι τα τρία βασικά στοιχεία στην περίπτωση έντονης σωματικής άσκησης, τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και στο γυμναστήριο;
- Η άσκηση
- Η διατροφή
- Ο υγιεινός τρόπος ζωής
Ωστόσο, σε αυτά τα τρία στοιχεία πρέπει να προστεθεί ένα τέταρτο, εξίσου σημαντικό: η ξεκούραση, με την έννοια της αποκατάστασης του οργανισμού.
Πολλές φορές, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τη συχνότητα της άσκησης λόγω δυσκολίας στην αποκατάσταση μετά την άσκηση. Αποκατάσταση είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει τις βλάβες και να διευκολύνει την προσαρμογή στη συστηματική αθλητική δραστηριότητα.
Πράγματι, όταν εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου, εάν ο οργανισμός δεν καταφέρει να αξιοποιήσει το συσσωρευμένο λίπος, η απόδοση θα μειωθεί σημαντικά και η μυϊκή αποκατάσταση θα είναι πιο δύσκολη. Κατά τα διαστήματα πολύ έντονης φυσικής καταπόνησης, παράγονται υψηλές ποσότητες γαλακτικού οξέος και ελεύθερων ριζών, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να αποβληθούν.
Συμπληρώματα διατροφής βιταμινών, μετάλλων & ιχνοστοιχείων
Οι βιταμίνες είναι σημαντικές κατά την άθληση. Πρόκειται ουσιαστικά για το καύσιμο που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Η έλλειψη βιταμινών της ομάδας B μπορεί πράγματι να προκαλέσει κούραση και κόπωση και να επηρεάσει την αθλητική απόδοση.
Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι σημαντική καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Κατά τη σωματική άσκηση, ιδρώνουμε συνήθως πολύ. Αυτή η κατάσταση είναι πιο έντονη όταν αθλούμαστε το καλοκαίρι. Ωστόσο, με τον ιδρώτα δεν αποβάλλουμε μόνο υγρά αλλά και απαραίτητα μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού.
Επομένως, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης αλλά και υπερβολικής απώλειας σημαντικών μετάλλων. Εάν αυτή η έλλειψη είναι παρατεταμένη, μπορεί να προκληθεί απομεταλλοποίηση των οστών και οστεοπόρωση, ευθραυστότητα των οστών, ταχυκαρδία, αδυναμία και ναυτία.
Η αφυδάτωση αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, τουλάχιστον 2 λίτρων την ημέρα.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, είναι το συνένζυμο Q10, το οποίο ανακτά την ενέργεια που περιέχεται στις τροφές και τη συσσωρεύει, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση.
Η συγκέντρωσή του μειώνεται σημαντικά με την ηλικία, καθώς και όταν υπάρχουν κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, για παράδειγμα Πάρκινσον, διαβήτης ή όγκος.
Ποιά είναι ωστόσο τα απαραίτητα μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση ενέργειας;
- Μαγνήσιο και Κάλιο
Ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει μαγνήσιο και κάλιο βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης μυϊκών κραμπών ή μυϊκής δυσκαμψίας λόγω υπερβολικής σωματικής καταπόνησης. Το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό στη διατήρηση του ισοζυγίου υγρών και μεταλλικών αλάτων, ενώ το κάλιο συμβάλλει επίσης στη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.
Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αν αθλούμαστε
Ο αθλητισμός, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι μια εξαιρετικά ευεργετική δραστηριότητα. Όταν κάνουμε μια οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, το σώμα μας παράγει και καταναλώνει επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Επομένως, έχει ανάγκη από ορισμένες βασικές ουσίες για τη βέλτιστη διαχείριση της λειτουργίας του οργανισμού.
Συνεπώς, για να μπορούμε να αθλούμαστε χωρίς προβλήματα, η διατροφή είναι επίσης πολύ σημαντική.
Απαραίτητα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε ενεργή, καλή κατάσταση, είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά:
- Πρωτεΐνες
- Υδατάνθρακες
- Λιπαρά
Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη δημιουργία της μυϊκής μάζας, ενώ οι υδατάνθρακες παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια στους μύες μας. Πράγματι, τα σάκχαρα, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκογόνο, χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας άμεσης χρήσης όσο και ως πηγή αποθέματος, και συσσωρεύονται στο ήπαρ.
Οι πηγές πρωτεϊνών μπορεί να είναι τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια. Ωστόσο, για τους υδατάνθρακες συνιστάται να προτιμώνται αυτοί που προέρχονται από δημητριακά σε κόκκους επειδή είναι πιο πλούσια και σε φυτικές ίνες. Άλλες βασικές τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να λείπουν, ιδίως εάν το γεύμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Σημαντικά είναι επίσης τα λιπαρά, κυρίως τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα 3, τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια. Αποτελούν επίσης σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, τον καλύτερο σύμμαχο όσων αθλούνται. Η παραγωγή ενέργειας συνεπάγεται την αύξηση των ελεύθερων ριζών. Τα καλά λιπαρά υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς.