Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10, γνωστό επίσης ως ουβικινόνη, είναι ένα βασικό στοιχείο για την κυτταρική δραστηριότητα: συμμετέχει πράγματι στην παραγωγή ATP, του μορίου που παράγουν τα κύτταρά μας για την αποθήκευση ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί για τις βασικές μεταβολικές δραστηριότητες. Επίσης, το συνένζυμο Q10 έχει αντιοξειδωτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο η μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι σε όργανα που καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας από το βασικό μεταβολισμό του σώματος όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το συκώτι.
Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα.
Εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 3-5 mg ημερησίως.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράγει το συνένζυμο Q10, αλλά τα επίπεδά του τείνουν να μειώνονται με την ηλικία.
Βιβλιογραφία:
- Coenzyme Q10. National Center for Complementary and Integrative Health, U.S. Department of Health and Human Services, https://www.nccih.nih.gov/health/coenzyme-q10.